Bouwmeester Metaal

'Die jongens van 13/14 jaar hebben nog geen eelt op hun handen'

Bouwmeester Metaal in Oudenbosch werkt met de Werkbuddies campagne. Werkbuddies is ingezet om de kennis die de medewerkers hebben over (on)veilig gedrag door leerlingen onderling en met de directie te delen. VeiligheidNL introduceerde de campagne en nam taart mee!

De uitdaging
Bij Bouwmeester komen verschillende type leerlingen over de vloer vanuit verschillende soorten opleiding. De jongsten zijn soms nog maar 13 of 14 jaar als ze bijvoorbeeld snuffelstage komen lopen en hebben soms de kracht nog niet om veilig met bepaalde machines te kunnen werken. Vanwege de grote diversiteit van leerling metaalbewerkers moet er goed nagedacht worden hoe er op de leerling afgestemd aandacht aan veiligheid wordt besteed in het bedrijf. Vanuit de opleiding is namelijk de ervaring dat er weinig aandacht aan veilig gedrag wordt besteed. De vaste medewerkers zijn zelf ook vrij jong, maar hebben al wel enige jaren ervaring met de apparaten waarmee Bouwmeester werkt. Zij merken hoe leerlingen verschillend omgaan met de veiligheid van de apparaten en met de veiligheid op de werkvloer. De directie krijgt echter weinig feedback over wat er zich afspeelt op de werkvloer op het gebied van (on)veilig werken door leerlingen. Zij krijgen het vaak pas achteraf te horen van haar medewerkers.

Hoe wordt Werkbuddies gebruikt

Tijdens het eerste werkbuddies bespreekmoment wordt door de medewerkers en de directie bestaande kennis over en ervaring met veilig gedrag en leerlingen uitgewisseld. Tevens maken ze een overzicht van de verschillende typen leerlingen en verschillende (aan de type leerling gerelateerde) aandachtspunten over veilig werken. Elke nieuwe leerling die bij Bouwmeester komt werken, wordt gekoppeld aan een vaste medewerker die in het kader van Werkbuddies eerst met de leerling alle aandachtspunten bespreekt. Tevens wordt tijdens en/of na afloop het verloop van het leertraject met de leerling, de medewerkers onderling en de directie de het (on)veilige gedrag besproken.
Bouwmeester Metaal is meer dan 45 jaar specialist in metaalbewerking. Zowel staal, roestvrijstaal als aluminium worden verwerkt. Zij levert o.a. kantelbakken, schepbakken en andere toebehoren voor heftrucks, heeft een eigen spuiterij en eigen transport. Bouwmeester levert zowel grote als kleine series aan onderdelen, halffabricaten, maar ook complete (maatwerk)projecten. Er werken momenteel ongeveer 5 vaste medewerkers.