Apparatenfabriek ARA

'Veilig gedrag is van ons allemaal'

Bedrijf
ARA is sinds 1961 ontwerper, engineer en producent van geavanceerde mechatronica en besturingssystemen voor industriële besturingsprocessen. ARA richt zich op een totaalaanpak in besturingssystemen van elektronica en elektro, tot plaatwerk en montage. Zij is onderdeel van de NiVoGe groep. Ara heeft op dit moment ruim 50 medewerkers in dienst.

Probleemstelling
Veiligheid en veilig gedrag staan hoog in het vaandel bij ARA. De directie draagt dit ook uit door medewerkers aan te spreken op onveilig gedrag en te investeren in Arbo door daar o.a. sinds een jaar iemand voor aan te stellen. Het elkaar onderling aan- en bespreken op (o)veilig gedrag kan beter. Het wil nog wel eens voorkomen dat er bijvoorbeeld te hard wordt gereden op de heftruck. Daar wordt niet door iedereen op gereageerd. Ook zijn er ervaren medewerkers die zichzelf niet altijd even veilige routines hebben aangeleerd, die niet als voorbeeldgedrag voor andere (jongere) medewerkers dienen. Als laatste maakt ARA in toenemende mate gebruik van flexibele arbeidskrachten. Ook zij moeten snel vertrouwd worden met een veilige manier van werken binnen ARA. Kortom, de directie zou graag willen dat veilig werken onderdeel wordt van de bedrijfscultuur en medewerkers elkaar onderling aanspreken op (on)veilig gedrag en zich vrij voelen om veilig werken te bespreken met het management.

Hoe wordt Werkbuddies gebruikt

Na de introductie is er meteen gestart met 5 werkbuddies koppels en zijn alle overige medewerkers ook gevraagd zich aan te melden als werkbuddy. De werkbuddies campagne wordt gekoppeld aan het bestaande inwerkprogramma wat betekent dat elke nieuwe medewerker gekoppeld wordt aan een werkbuddy en er naast de bestaande praktische punten (rondom veiligheid) ook aandacht wordt besteed aan de punten van de poster. De 5 werkbuddies koppels zullen een eerste keer bijeenkomen met de arbocoördinator om de punten van de poster te bespreken en aan te vullen met punten die voor ARA specifiek zijn. Verder zullen de koppels met enige regelmaat bijeenkomen om de veiligheid en veilig gedrag binnen ARA te bespreken. Meteen de dag na de introductie van de campagne hebben zich nog meer werkbuddies aangemeld en hebben enkele medewerkers ideeën geopperd in de ideeënbus.